søndag den 4. september 2011

Sådan forbrænder du mest fedt - del IV

Hvilken træningsform er den bedste, hvis du satser på at forbrænde fedt? I denne uge tager vi fat fjerde og sidste træningsprogram, der udnytter kombinationspricippet opdaget af de amerikanske fedmeforskere. Læs med og forbrænd mere fedt end nogensinde før. 

I første del af "Sådan forbrænder du mest fedt"-serien gennemgik vi de amerikanske undersøgelser, og forskerne opdagede, at kombineret styrke- og konditionstræning havde klare fordele sammenlignet med styrke- eller konditionstræning alene.

I "Sådan forbrænder du mest fedt - del II" introducerede jeg Tabata-protokollen som det første bud på en træningsform, der kombinere styrketræning og konditionstræning.

Og i "Sådan forbrænder du mest fedt del III", så vi på, hvordan en almindelige styrketræningsrutine kan ændres, så den også arbejder med konditionen.

Denne gang vender vi bøtten på hovedet, og antager, at du allerede er i fuld gang med konditionstræningen, men ønsker at inddrag et styrketræningselement.

Kombinationsprincippet i november

Da jeg var i hæren, havde instruktørene en mani med at råbe "flyverskjul", mens vi var ude at løbe. Det betød, at vi skulle smide os på maven i nærmeste lavning - hvilke ofte var en grøft. Og mens vi var dernede, kunne vi lige så godt tage armstrækker og mavebøjninger.

Måske vidste vores instruktører en masse om fedtforbrænding for sådan kunne konditionstræning egentligt godt kombineres med styrektræning. Løb afbrudt af kropsvægtøvelser som armstrækker, mavebøjninger, rygbøjninger etc.

Eller måske synes de bare, at det var skæg og ballade at se os plaske rundt i en grøft midt i november måned?

Nummer 3 - Løbende styrketræning

Det amerikanske forsøg arbejdede med styrketræning kombineret med ca. 30 sekunders kredsløbstræning. Det betyder, at traditionel løbetræning kan være svær at kombinere med vægtræning. Det er simpelthen for upraktisk at kaste sig fladt på maven hver halve min
ut.

Men hvis løbetræningen gøres mere stationær er der en mulighed. Læsere som spiller fodbold, håndbold eller lignende kender sikkert øvelsen, der i engelsktalende lande kaldes for "suicide drill". Jeg ved ikke om, der er et dansk navn for den, men den udføres i sin rene form således:



Det vil sige, at der løbes mellem 4 genstande (træer, afmærkninger, eller lignende) med ca. 10 meter mellem. Først løbes der hen til den første afmærkning og tilbage. Dernæst nummer to og tilbage og samme procedure med tredje og fjerde.

Herefter følger et styrkeelement. Mest oplagt er kropsvægtøvelser som burpees, Dive Bomber Push-up eller Hindu squats. Håndvægte eller en anden form for modstand kan selvfølgelig også inddrages til at udvide øvelsesmulighederne.

Der løbes altså en fuld runde "suicide drill" og dernæst en styrkeøvelse med fx 5-10 gentagelser, og det hele gentages så mange gange, som du har kræfter til.

Hvis selve løbe-elementet bliver for hårdt kan du nøjes med at have en eller to genstande at løbe hen til. Alternativt kan du lave styrkeøvelsen efter hvert løb. Der er masser af muligheder.

Hvordan virkede det?

Hvordan virkede denne tilgang for dig? Fandt du en anden måde at holde pulsen høj på? Skriv og lad mig vide, hvad du tænker om denne træning.

2 kommentarer:

  1. Fungerer også fint indendørs i en idrætshal. Brug kegler eller stregerne på gulvet. Pulsen stiger hurtigt og styrkeøvelserne kræver fokus at gennemføre. Krydr med noget godt musik. Mvh R. Fredsgaard

    SvarSlet
  2. Tak for tippet, René. Det er ganske rigtigt oplagt at gøre i en sportshal.

    SvarSlet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...