mandag den 2. juli 2012

De 7 værste slankemyter

Mad spist sent om aftenen feder mest. Vand i store mængder er nødvendigt, når man skal tabe sig. Fedt feder og sukker giver os sukkersyge. Der findes utrolig mange myter forbundet med slankekure. Her tager vi fat på 10 af de værste.


Slankekure og vægttab er ét meget udbredt emne blandt brugere af offentlig transport. I hvert fald overhører jeg tit samtaler om kost, vægt og slankekure, når jeg venter på eller sidder i bussen.

Det er dejligt at høre, at kost og ernæring optager så mange, men nogle gange får jeg helt lyst til at blande mig i samtalerne. For der florerer åbenbart en masse myter, som ikke har megen hold i virkeligheden.

Og det ville være en skam, hvis resultaterne udeblev på grund af misforståelser. Så i offentlighedens interesse tager vi fat på nogle af de mest udbredte myter her på bloggen.

Myte # 1 Natspisning gør dig fed

Overvægt stammer fra et overskud af kalorier - det såkaldte energioverskud. Den energi vi indtager via maden, som ikke bruges til forbrænding, lagres som fedt. Meget længere er den ikke, og i den sammenhæng har klokkeslættet ingen betydning.

Tilgengæld kan mange have en tendens til at småspise, hvis de føler sig trætte. Og i den sammenhæng kan vi tit få lyst til noget sødt. Løsningen kan være at overholde sengetiderne eller have et udvalg af sundere snacks i køleskabet - fx snittede grøntsager. 

Myte # 2 Nogle sukkertyper er værre end andre

Både perlesukker, farin, stødt melis, honning eller andre sukkertyper indeholder ca. 50 kalorier per skefuld, og i stedet for at erstatte en type sukker med en anden, så giver det meget mere mening at skære ned på sukker.

Der er ikke nævneværdig forskel på, hvordan kroppen optager de forskellige typer, og der er heller ingen sundere type af sukker. Hverken honning eller økologisk råsukker indeholder specielt mange næringsstoffer - og slet ikke sammenlignet med fx en gulerod.

Myte #3 Fedt feder

Det giver ikke megen mening at undgå fedt generelt. Kroppen har brug for flere forskellige næringsstoffer. Fx protein, kulhydrater og fedt. Og sunde umættede fedtsyrer, som fx  i fx nødder, frø, avocado, fisk er helt essentielle for at kroppen kan fungere optimalt.

Tricket er til gengæld at minimere de mættede fedtsyrer, som findes i fx fede mejeriprodukter, kød og mange færdigretter.

Myte #4 Drik masser af vand, så taber du dig. 

Vand er vigtigt - ingen tvivl om det. Men hjælper det også med at fjerne de overflødige kilo? Ikke rigtigt. Muligvis, hvis du spiser eller drikker færre kalorier, som følge af dit øget vandindtag.

Men vand i sig selv gøre hverken til eller fra.

Myte #5 Sukker gør dig hyperaktiv 

Denne myter hører jeg så ofte, at det næsten ikke er til at forstå, at den ikke er sand. Der findes efterhånden en del forskning bl.a. her, her og her), der har aflivet denne myte.

Selv om myten ikke har noget at gøre med slankekure som sådan, så giver det mening at skrue ned for slikindtaget, da slik ofte indeholder store mængder kalorier og appetitten for sundere madvarer mindskes.

Myte #6 For meget sukker giver sukkersyge

Mange er bekymret for, at deres søde tand vil give dem sukkersyge. Men tag det roligt for det er en myte. Hvis du ikke har sukkersyge, så har dit indtag af sukker ingen betydning. Tilgengæld har overvægt og inaktivitet al mulig betydning for risikoen for at udvikle sukkersyge.

Myte #7 Kulhydrater gør dig fed

Også en meget udbredt myte. Kulhydrater gør dig ikke fedt. Men hvordan hænger det sammen med alle de mennesker, der taber sig, når de skærer ned på kulhydraterne?

"Low carb-diæterne" eller højprotein-diæterne er bestemt virksomme. Men det skyldes som regel, at det samlede indtag af kalorier er mindre sammenlignet med den almindelige kost. Man spiser altså mindre end før.

Og det formindskede energiindtag giver på sigt et vægttab. Men om energien kommer fra fedt, protein eller kulhydrater har ingen betydning.

Flere lignende indlæg?

Hvis du er interesseret i at læse flere lignende indlæg, så smid en kommentar eller giv artiklen her en +1 med Google-knappen herunder.

Og husk, at du hjertens gerne må bruge artiklen her på din egen blog, ligesom du gerne må dele den med venner og bekendte. Brug "deleknapperne" herunder.

2 kommentarer:

  1. Flere af disse! Det er en jungle at finde ud af, hvad der er sundt, mindre sundt og farligt når det kommer til kost. Jeg har læst dit indlæg med stor interesse og glæder mig til flere.

    Bl.a. kunne jeg godt tænke mig at høre din mening om frostvarer, herunder specielt frosne grøntsager, bær og frugt.

    Mvh. Christine

    SvarSlet
  2. Tak for kommentaren, Christine. Dejligt at høre, at du kan bruge artiklerne til noget.

    Og jeg noterer lige ideen om frostvarerne.

    Hilsen
    M.Hansen

    SvarSlet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...