torsdag den 22. november 2012

Læsermail: EDT og skinnebensbetændelse

Hindrer skinnebenbetændelse din træning? Og har du lyst til at prøve EDT-programmet, men er usikker på hvordan? Er frie vægte lidt skræmmende? Hvordan kommer du mest effektivt tilbage i form? Denne gang svarer vi på læserspørgsmål.


Nedenstående mail fik jeg fra en læser, som skrev på Sundhedoglivsstil(snabela)hotmail.com. Og læseren var samtidig så sød at sige ja til, at jeg måtte poste svarene her som en artikel.

Jeg har kigget bloggen igennem efter artikler, som besvarer spørgsmålene, og de kommer herunder i forkortet form og med en tilhørende lænke, så I selv kan læse artiklerne.
Hej Michael.
Jeg har i et stykke tid fulgt din blog med glæde og vil gerne tilbage i min gamle form. Jeg har døjet med skinnebensbetændelse i et par år, og har derfor ikke løbetrænet, da det blev ved med at vende tilbage; så jeg tænkte på hvordan ville du komme i gang igen efter sådan en omgang på en stille og rolig måde?Og så har jeg læst omkring de EDT-programmer, særligt det om vægttab, men jeg syntes både dumbbells og barbells er lidt skræmmende at gribe an, så jeg tænkte på om der var nogle maskiner der kunne bruges i stedet? - Og ved hvilken vægt jeg skal starte? Jeg håber du har tid til at svare. 
MVH  AS
Skinnebensbetændelse

Skinnebensbetændelse eller tibias stress sydrom er meget almindelig, og stammer ofte fra en en belastning af skinnebenet, som skyldes trætte eller ufleksible musklerne på bagsiden af benene, hvilket medfører overbelastning af skinnebensknoglen. 

Overbelastningen giver irritation omkring skinnebensknoglen, der kan medføre betændelse. Resultater bliver, at løb og almindelig gang opleves smertefuldt. 

I artiklen herunder finder du en træningsvideo og vejledning til at forebygge og behandle skinnebensbetændelse. Med lidt held og indsats kan AS få gang i sit løb igen.

Sådan slipper du for skinnebensbetændelse

Tilbage i form - uden skader

Ligesom en bil, der har holdt parkeret i en garage i flere år, har din krop brug for en rolig opstart, før den kan køres for fuld drøn på motorvejen.

Sammenlignet med tidligere, hvor du var i god form, har lungerne mistet deres elasticitet, og vejtrækning kan blive ubehagelig Samtidig kan det øgede pres på mellemgulvet og ribbene fremkalde sidesmerter.

Mangel på aktivitet har også mindsket muskelmassen og derfor er der mindre støtte på dine led. Og leddene forsynes heller ikke længere med samme mængde af smørende væske fra blodkarrene.

Det vil sige, at dine knæ, albuer, skuldre, håndled, ankler og hofter er udsat for et stort pres, når du pludselig genoptager træningen.

Men der er heldigvis også gode nyheder. Din krop er utrolig tilpasningsdygtig, og det tager blot 2-4 uger med træning, før din hjerne lærer at aktivere en større mængde muskel, så du kan bevæge kroppen mere effektivt.

Kort fortalt handler det om, at du skal lade kroppen vænne sig til den øgede aktivitet, så i de næste par uger skal der kun trappes stille og roligt op på normalt niveau.

Du kan læse mere om tilrettelæggelsen af et "tilbage-i-form-program" i denne artikel:

Sådan kommer du tilbage i form

EDT - effektivt, men hvordan kommer man igang?

EDT eller Escalated Density Training er et træningsprincip, som er simpelt, utrolig tidseffektiv og samtidig fantastisk motiverende.

Kort fortalt handler det om at arbejde så intensivt som muligt inden for en bestemt tidsramme (kaldet en PR Zone), som typisk er på 10-15 minutter. Inden for tidsrammen skifter du mellem to-tre øvelser, og forsøger at få så mange gentagelser som muligt.

Antallet af gentagelserne noters, og ved næste træning forsøger du at slå rekorden. Du er derfor altid hundrede procent opmærksom på din egen indsats.

Oprindeligt var EDT designet til træningsmaskiner, og derfor behøver du strengt taget ikke at bruge frivægte. Når du bliver mere tryg ved EDT, vil jeg dog anbefale frivægtene.

Det første EDT-program, som jeg lavede til bloggen er baseret på træningsmaskiner, og det ses i artiklen herunder. Jeg har lænket til hver enkelt øvelse, så de er lettere at gå til.

EDT-programmet - Simpelt og brutalt

Med hensyn til vægten, så skal alle øvelser laves med din 10 gentagelses maks. Det vil sige, at du aldrig må kunne løfte vægten mere end 10 gange. Det er altså relative tunge vægte, der bruges her.

En anden læser, Signe Sørensen, har beskrevet sin oplevelse med EDT-programmet i denne artikel, som også kommer ind på et par af de fejltagelser, hun gjorde i begyndelsen.

Hverdag og træning - Et interview med en læser.

Opsummeret
  • Skinnebenbetændelsen kan trænes væk. Se videoen ovenfor. 
  • At komme tilbage i form er en langsom proces, hvis den skal være skadefri. Stille og roligt fremad mod normal intensitet. 
  • EDT kan sagtens laves med maskiner, men husk at bruge den rigtige vægt. Aldrig lettere end ti maksimale gentagelser. 
Håber at du kunne bruge mine svar, og du er velkommen til at stille flere spørgsmål. Det gælder alle læsere af bloggen! 

Flere lignende læsermails? 

Hvis du er interesseret i at læse flere lignende indlæg, så smid en kommentar eller giv artiklen her en +1 med Google-knappen herunder.

Og husk, at du hjertens gerne må bruge artiklen her på din egen blog, ligesom du gerne må dele den med venner og bekendte. Brug "deleknapperne" herunder

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...